Incluzio Leiderdorp > hulp aan Oekraïense vluchtelingen

hulp aan Oekraïense vluchtelingen

De gemeente houdt zich bezig met de opvang en Incluzio met zorg, psychosociale hulpverlening, werk en nog veel meer.

Samen met de gemeente Leiderdorp zetten we ons in voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Heb je vragen of wil je helpen? Neem contact met ons op via vluchtelingenwerk@incluzio.nl of bel onze activeringscoaches Lizzy 0683097594 of Niels 06-22020440. Bekijk het laatste nieuws op deze pagina.

Financieel spreekuur:
Elke dinsdag van 11:00 tot 12:00 is er een spreekuur voor financiële en sociale vragen. Locatie: Dwars, Bloemerd 1c, Leiderdorp. Op de Simon Smitweg 9 is er een spreekuur met vluchtelingenwerk op de dinsdagochtend van 10 uur tot 12.

Sinds 15 juni kunnen Oekraïense vluchtelingen hun meegenomen bankbiljetten omwisselen naar euro’s tot een maximaal van 310 euro. Er zijn een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Volg deze link om te lezen hoe je je geld kunt wisselen.

Weggeefwinkel en ontmoetingsplek:
Elke dinsdag en donderdag van 10:00 tot 12:00 uur kun je kleren, spelletjes en persoonlijke verzorgingsmiddelen ophalen bij de Simon Smitweg 9. De weggeefwinkel en ontmoetingsplek is op zoek naar fietsen voor jongens, meisjes en damesfietsen voor moeders. Wil je zelf (of iemand die je kent) fietsen doneren dan kun je mailen naar leiderdorphelptvluchtelingen@gmail.com.

Taalgroepen:
Binnenkort starten er taalgroepen voor Oekraïense vluchtelingen. Hiervoor zijn vrijwilligers nodig die willen helpen. Ken je iemand of wil je zelf graag helpen? Mail dan naar vluchtelingenwerk@incluzio.nl.

Activiteiten voor jongeren:
Oekraïense jongeren en kinderen kunnen aansluiten bij de activiteiten in Leiderdorp. Onze jongerencoaches Mimoun en Lise organiseren van alles. Zo is er een inloop bij Dwars (Bloemerd 1C) waar jongeren op donderdag tussen 15:30 en 17:00 uur elkaar ontmoeten. Meiden tussen de 9 en 12 jaar kunnen meedoen met de meidenmiddag op maandag tussen 15:30 en 17:00 uur in Dwars (Bloemerd 1C). Voor de sportievelingen is er zeker ook aanbod! Op dinsdag tussen 16:00 en 17:00 uur sporten jongeren samen op het Hubrechtplein en op maandag kan dit bij RCL. Volg onze jongerencoaches op Insta. Kijk voor meer activiteiten op www.mijnleiderdorp.nl

Activiteiten voor de kinderen tussen de 0-4:
De Kinderkring op de dinsdagochtend van 9:00 tot 11:00 uur is geschikt voor baby’s en peuters die samen willen spelen. Moeders treffen elkaar hier voor een goed gesprek of om samen met hun kind te spelen. Er zijn verschillende soorten speelgoed waar kinderen fijn mee kunnen spelen. Ze maken ook contact met andere kinderen.

Sport en Cultuur:
Elke woensdag tussen 10:00 en 12:00 uur kun je een aanvraag doen voor financiële steun vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur (voor kinderen) of het Volwassenenfonds (voor volwassenen). Onze intermediairs helpen je om sporten ook voor jou mogelijk te maken. Twijfel je of je in aanmerking komt? Je bent van harte welkom op het financieel-spreekuur elke woensdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur in Dwars (Bloemerd 1C). Dan pakken we het samen op!

Werk:
Als je vragen hebt over het vinden van werk kun je mailen of bellen met Niels van Veen. vluchtelingenwerk@incluzio.nl of 06-22020440. Als je al werk hebt gevonden, dan moet je aangeven dat je het leefgeld stop wil zetten bij team Werk en Inkomen in Leiden.

Onderwijs voor kinderen:
Kinderen van 6 tot 18 jaar worden aangemeld met het aanmeldformulier voor onderwijs (in het Engels). De gemeente Leiden zorgt voor de inschrijving en de plaatsing. Kinderen van 4 en 5 jaar kunnen terecht bij onze lokale basisscholen in groep 1 en 2. Meldt het als je een kind hebt van deze leeftijd. Incluzio bekijkt op welke school er plek is en helpt je bij de plaatsing. Mail naar vluchtelingenwerk@incluzio.nl of bel naar Niels van Veen 06-22020440.

Voedselbank:
Vanaf 23 mei is de voedselbank gestopt met het geven van voedselpakketten aan Oekraïense vluchtelingen. Mensen kunnen leefgeld aanvragen via team Werk en Inkomen van de gemeente. Zie voor meer informatie: www.leiderdorp.nl/inwoner/hulp-voor-oekraine. Soms is het wel mogelijk om een voedselpakket te ontvangen. Je kunt een afspraak maken bij Incluzio om de situatie te bespreken. Je kan mailen naar vluchtelingenwerk@incluzio.nl