Opvoeden & opgroeien

Elke fase met opgroeiende kinderen is bijzonder. Als ze klein zijn leren ze lopen, ja en nee zeggen, wel of niet groenten eten of ze hebben geen zin om te slapen. Als ze wat groter worden en gaan puberen ontwikkelen ze een eigen mening en zijn meer gericht op ‘de eigen ik’ en hun ‘vriendjes en vriendinnetjes’. Dat vraagt wat van een opvoeder. Soms gaat het u goed af en soms is het ingewikkeld. Dat kan komen doordat u zelf net even minder goed in uw vel zit of omdat u ziet dat uw kind verdrietig is of gepest wordt. Misschien vraagt u zich af: doe ik het goed? Hoe doen andere opvoeders het en wie kan met mij meedenken? Of is er iets leerzaams voor mijn kind zodat ik mij minder zorgen hoef te maken?

Een veilige plek

Opvoeden is niet altijd gemakkelijk. Kinderen doen soms dingen die lastig en ingewikkeld zijn. En soms doen ouders iets, dat moeilijk is  voor kinderen om te begrijpen.  Relaties tussen ouders, gezondheid, leerproblemen, de puberteit en gedragsproblemen, emoties uiten zijn van invloed op de sfeer thuis. Samen met het Jeugd- en gezinsteam en het Centrum voor Jeugd en Gezin werkt Incluzio aan oplossingen die bijdragen aan een veilige en prettige gezinssituatie. 

Activiteiten & programma’s

Samen met u en anderen bedenken en verzorgen wij activiteiten die eraan bijdragen dat kinderen veilig en goed kunnen opgroeien in Leiderdorp. Soms kan dat een training zijn tegen pesten of weerbaarheid. , Maar het kan ook gaan om plezier maken. Zoals een leuke kinderactiviteit om vriendjes en vriendinnetjes te maken, een theaterprogramma over een bepaald thema of lekker timmeren in het huttendorp. Heeft u een idee? Denk met ons mee en we gaan samen aan de slag!

Waar kunt u nog meer terecht?

School

De kinderen leren heel veel op school. Daar zijn leerkrachten die uw kind de hele dag meemaken en goed zien hoe uw kind zich als mens ontwikkeld. Wat goed gaat en waar uw kind moeite heeft in zijn of haar ontwikkeling. Een leerkracht is altijd bereid met u over uw kind te praten. Praat met hen juist over de dingen die goed gaan. Dan is het ook makkelijker om eens te praten over dingen die even minder goed gaan.

Het Jeugd- en gezinsteam

De medewerkers van Jeugd- en gezinsteam (JGt) ondersteunen ouders, kinderen en jongeren tot 18 jaar bij het vinden van oplossingen voor hun vraag of dilemma’s. Op het moment dat opvoeden en opgroeien om welke reden dan ook ingewikkeld is, kijkt het team samen met u en uw kind naar oplossingen voor vragen of dilemma’s.

Centrum voor jeugd en gezin

Bij het consultatiebureau voor kleine en grote kinderen kunt u altijd terecht met (medische) vragen of advies over het opgroeien van uw kind. En ze geven op de juiste momenten vaccinaties die beschermen tegen ziekten.

Hoe kunnen wij u helpen?

Velden met een * zijn verplicht